Pla docent
Universitat d'Andorra
Aquest mòdul està dividit en tres blocs de didàctiques específiques. L’estudiant, segons la seva especialitat d'origen cal que esculli entre: Científic, Humanístic o Artístic i d’Educació Física.

BLOC CIENTÍFIC

Aquest bloc s’orienta al domini del contingut curricular de les ciències físiques i de la natura i la seva didàctica a l’etapa de segona ensenyança, batxillerat i formació professional en una escola inclusiva. L’expert d’aquesta àrea haurà de promoure l’aprenentatge significatiu de les ciències, tot fomentant la creativitat i la resolució dels problemes quotidians.

BLOC HUMANÍSTIC

Aquest bloc s’orienta al domini del contingut curricular d’humanitats i la seva didàctica a l’etapa de segona ensenyança, batxillerat i formació professional en una escola inclusiva. L’expert d’aquesta àrea haurà de promoure l’enfocament comunicatiu, els enfocaments plurals de les llengües i les cultures i transmetre teories socioculturals.

BLOC ARTÍSTIC I D'EDUCACIÓ FÍSICA

Aquest bloc s’orienta al domini del contingut curricular de les arts i l’educació física i la seva didàctica a l’etapa de segona ensenyança, batxillerat i formació professional en una escola inclusiva. L’expert d’aquesta àrea haurà de promoure l’educació física i artística, en els seus diferents aspectes: corporal, plàstic, audiovisual i musical.

1. Planificar la intervenció educativa des d’un plantejament global tenint en compte les característiques dels alumnes i els referents establerts en els programes educatius.

2. Planificar una intervenció educativa des d’un plantejament global tenint en compte les característiques dels alumnes i els referents establerts en els programes educatius.

3. Gestionar dinàmiques d’aula que afavoreixen la participació i l’autonomia dels alumnes, vetllant pel compliment de les normes de convivència, l’aprenentatge cooperatiu i la resolució positiva de conflictes.

4. Dissenyar dinàmiques d’aula que afavoreixen la participació i l’autonomia dels alumnes, vetllant pel compliment de les normes de convivència, l’aprenentatge cooperatiu i la resolució positiva de conflictes.

5. Regular els processos d’ensenyament-aprenentatge a partir de l’avaluació de les competències dels alumnes fomentant alhora la seva autoregulació de l’aprenentatge.

6. Elaborar un procés complet d'avaluació en una intervenció educativa concreta.

7. Adaptar els elements curriculars, les variables metodològiques i els recursos a l’abast, especialment els recursos tecnològics, a les característiques dels alumnes i a les seves necessitats individuals i particulars.

8. Dissenyar una intervenció educativa tenint en compte els elements curriculars, les variables metodològiques i els recursos a l’abast, especialment els recursos tecnològics, a les característiques dels alumnes i a les seves necessitats individuals i particulars.

9. Gestionar situacions d’ensenyament-aprenentatge integrat de continguts i llengües en contextos plurilingües i multiculturals.

10. Organitzar situacions d'ensenyament-aprenentatge integrat a l'aula en contextos plurilingües i multiculturals.

A l’inici del mòdul es planteja un repte que els estudiants han de resoldre.

El repte planteja una situació interdisciplinària, real, rellevant i vinculada amb l'entorn professional.

Els seminaris doten de contingut al mòdul i són els que donen les pistes per poder resoldre el repte.

Els seminaris agrupen continguts que l’estudiant ha d’adquirir, consolidar i saber mobilitzar per poder desenvolupar cada competència de manera satisfactòria.

Cada seminari s’acompanya d’una guia en la que s’indica els trets més destacats del seminari i s’acompanya d’un vídeo introductori per part del professorat.

Cada seminari té un material d’estudi.

El treball guiat són sessions en les que el professor responsable guia a l’estudiant en la resolució del repte, ajudant-lo a integrar el continguts dels seminaris.

El treball personal és l’estudi que ha de dedicar cada estudiant per assolir les fites marcades.

En finalitzar el mòdul l’estudiant ha d’exposar la solució que proposa per a la resolució del repte.

El màster s’imparteix en format semipresencial, en el que es combinen sessions amb el professorat que es poden desenvolupar de tres maneres:

a) en directe, PRESENCIAL, al campus UdA de Sant Julià de Lòria, 3 dies a la setmana (dimarts, dimecres i dijous) de 18h a 21h.

b) en directe, EN LÍNIA, a través del campus virtual UdA, en algun dels 3 dies de la setmana (dimarts, dimecres, dijous) de 18h a 21h.

c) VIRTUAL, en el que es proporcionen diferents recursos i eines digitals centralitzades en el campus virtual UdA i es desenvolupen tasques pautades i temporalitzades.

L’avaluació continuada recau als RESULTATS D’APRENENTATGE i s’obté a partir dels a) seminaris, b) del treball guiat i de c) la resolució i presentació del repte.

Als seminaris, el professorat programa ACTIVITATS d’avaluació continuada a fi que cada estudiant sàpiga com està evolucionant el seu treball.

Aquestes activitats estan connectades en el treball guiat que prepara per a la resolució del REPTE, com activitat final integradora. En particular, el professorat supervisa si l’enfocament de la resolució repte que segueix cada estudiant és apropiat de manera que, si no fos així, l’estudiant pugui reorientar el seu treball. En el treball guiat s’obtenen evidències d'aprenentatge que permeten obtenir informació per avaluar els resultats d’aprenentatge de les competències associades sent les fites a assolir al final de cada mòdul i sobre els quals recau la qualificació.

Concretament, aquest mòdul té 4 activitats derivades dels diferents seminaris virtuals i una cinquena activitat integradora que correspon a la defensa del repte 2.

Cada activitat va connectada a un resultat d'aprenentatge lligat a una competència. Per assolir amb èxit el mòdul els diferents resultats d'aprenentatge han d'estar assolits.

Per qualificar els resultats d’aprenentatge, s’utilitza una escala numèrica de 0 a 10 (per dècimes) i la qualificació d’un mòdul s’obté a partir de la mitjana aritmètica
de les qualificacions dels resultats d’aprenentatge associats al mòdul.

Per superar el mòdul és necessari que la qualificació de tots els resultats d’aprenentatge associats sigui superior o igual a 3 i que el valor de sigui superior o igual a 5.
La durada d'aquest mòdul és de 8 setmanes.
Codi - Competències (C) / Resultat d'aprenentatge específic (RA)Nivell
CME-E005 - Planificar la intervenció educativa des d’un plantejament global tenint en compte les característiques dels alumnes i els referents establerts en els programes educatius.
RAME-E005-03 - Planifica una intervenció educativa des d’un plantejament global tenint en compte les característiques dels alumnes i els referents establerts en els programes educatius.3
CME-E006 - Gestionar dinàmiques d’aula que afavoreixen la participació i l’autonomia dels alumnes, vetllant pel compliment de les normes de convivència, l’aprenentatge cooperatiu i la resolució positiva de conflictes.
RAME-E006-02 - Dissenya dinàmiques d’aula que afavoreixen la participació i l’autonomia dels alumnes, vetllant pel compliment de les normes de convivència, l’aprenentatge cooperatiu i la resolució positiva de conflictes.3
CME-E007 - Regular els processos d’ensenyament-aprenentatge a partir de l’avaluació de les competències dels alumnes, fomentant alhora la seva autoregulació de l’aprenentatge.
RAME-E007-02 - Elabora un procés complet d'avaluació en una intervenció educativa concreta.2
CME-E008 - Adaptar els elements curriculars, les variables metodològiques i els recursos a l’abast, especialment els recursos tecnològics, a les característiques dels alumnes i a les seves necessitats individuals i particulars.
RAME-E008-03 - Dissenya una intervenció educativa tenint en compte els elements curriculars, les variables metodològiques i els recursos a l’abast, especialment els recursos tecnològics, a les característiques dels alumnes i a les seves necessitats individual3
CME-E010 - Gestionar situacions d’ensenyament-aprenentatge integrat de continguts i llengües en contextos plurilingües i multiculturals.
RAME-E010-02 - Organitza situacions d'ensenyament-aprenentatge integrat a l'aula en contextos plurilingües i multiculturals.3
Codi - Competències (C) / Resultat d'aprenentatge transversal (RA)ÀreaNivell
CME-T001 - Comunicar-se de manera efectiva tant oralment com per escrit, pel que fa a qüestions complexes, tant en públics especialitzats com no.Responsabilitat personal
RAME-T001-10 - Examina i descompon la informació identificant els motius o causes realitzant inferències i trobant evidències que recolzin les generalitzacions.3
CME-T002 - Identificar, analitzar de forma crítica, sintetitzar i resoldre problemes per adaptar-se a situacions noves i complexes.Responsabilitat personal
RAME-T002-06 - Realitza inferències i troba evidències que recolzin les generalitzacions en la resolució d’un problema del seu entorn.2
CME-T003 - Utilitzar, innovar i aplicar les tecnologies de la informació.Comunicació
RAME-T003-04 - Integra les tecnologies de la informació en la seva proposta educativa.2
1.1. Seminari 1. Bloc Científic. Didàctica de les Matemàtiques (Més informació)
1.2. Seminari 2. Bloc Científic. Didàctica de la Tecnologia (Més informació)
1.3. Seminari 3. Bloc Científic. Didàctica de la Biologia i Geologia (Més informació)
1.4. Seminari 4. Bloc Científic. Didàctica de la Física i la Química (Més informació)
2.1. Seminari 1. Bloc Humanístic. Didàctica de la Història i la Geografia (Més informació)
2.2. Seminari 2. Bloc Humanístic. Didàctica de la Filosofia (Més informació)
2.3. Seminari 3. Bloc Humanístic. Didàctica de les Llengües Clàssiques (Més informació)
2.4. Seminari 4. Bloc Humanístic. Didàctica de la Llengua i la Literatura (Més informació)
3.1. Seminari 1. Bloc d'Educació Física. Didàctica de l'Educació Física i l'esport (Més informació)
3.2. Seminari 2. Bloc Artístic. Didàctica de l'Educació musical (Més informació)
3.3. Seminari 3. Bloc Artístic. Didàctica de l'Educació plàstica i visual (Més informació)
Codi - ActivitatDescripcióResultats d'aprenentatgePercentatge
Activitat 1a - Bloc educació físicaProposta millora didàctica Ed. FísicaME-E006-020,00%
Activitat 2a - Bloc artísticProposta millora didàctica Ed. Visual i plàsticaME-E007-020,00%
Activitat 3a - Bloc artísticProposta millora didàctica Ed. MusicalME-E005-03, ME-E008-030,00%
Activitat 4a - Bloc artístic i educació físicaRepte integrador, global àrea artística i Ed. F.ME-E005-03, ME-E006-02, ME-E007-02, ME-E008-03, ME-T001-10, ME-T002-06, ME-T003-040,00%
Activitat 1b - Bloc humanísticProposta millora Didàctica llengua i LiteraturaME-E008-03, ME-E010-020,00%
Activitat 2b - Bloc humanísticProposta millora Llengües clàssiquesME-E007-020,00%
Activitat 3b - Bloc humanísticProposta millora didàctica Geografia i HistòriaME-E006-020,00%
Activitat 4b - Bloc humanísticProposta millora didàctica FilosofiaME-E005-030,00%
Activitat 5b - Bloc humanísticRepte integrador i global àrea humanísticaME-E005-03, ME-E006-02, ME-E007-02, ME-E008-03, ME-E010-02, ME-T001-10, ME-T002-06, ME-T003-040,00%
Activitat 1c - Bloc científicProposta millora Biologia i GeologiaME-E005-030,00%
Activitat 2c - Bloc científicProposta millora didàctica Física i QuímicaME-E007-020,00%
Activitat 3c - Bloc científicProposta millora didàctica MatemàtiquesME-E006-020,00%
Activitat 4c - Bloc científicProposta millora didàctica TecnologiaME-E008-030,00%
Activitat 5c - Bloc científicRepte integrador i global àrea científicaME-E005-03, ME-E006-02, ME-E007-02, ME-E008-03, ME-T001-10, ME-T002-06, ME-T003-040,00%