Aquesta assignatura té com a principal objectiu conèixer la regulació jurídica del Dret laboral i del Dret de la Seguretat Social aplicables al Principat d’Andorra, en la mesura necessària per a plantejar degudament i resoldre els conflictes que es susciten amb major habitualitat.
L'assignatura de Dret Laboral i Dret de la Seguretat Social consta de dos mòduls: Dret Laboral i Dret de la Seguretat Social:
Dret Laboral:
Es pretén que l'alumne conegui els principals aspectes directament vinculats amb el dret laboral material aplicable al Principat d'Andorra, tant en l'inici o constitució de la relació laboral entre empresari i treballador (contracte de treball), en el desenvolupament d'aquesta relació laboral (contingut de la prestació de treball tant per part de la persona treballadora com de l'empresari), així com en la finalització o extinció de la mateixa i el règim disciplinari i sancionador.
Més enllà de la relació laboral individual entre la persona treballadora i l'empresari, també es pretén que l'alumne assoleixi coneixements generals sobre els drets col.lectius dels treballadors (dret de reunió, dret de representació col.lectiva, negociació col.lectiva), la normativa en matèria de seguretat i salut en el treball i en el desenvolupament constitucional dels drets de creació i funcionament d’organitzacions sindicals democràtiques i d'associació.
Dret de la Seguretat Social:
Oferir a l’alumne una visió complerta de la regulació del sistema públic de protecció social vigent al Principat d’Andorra, incloent el desenvolupament normatiu –constituït per la llei reguladora i els reglaments que la desenvolupen- i la doctrina jurisprudencial que complementa i interpreta aquella regulació.
Completen el Mòdul les referències a altres àmbits normatius amb incidència en aquesta matèria, com els procediments administratius i jurisdiccionals, els convenis internacionals en el camp de la seguretat social, o la fiscalitat andorrana sobre les prestacions que concedeix el sistema públic.
La metodologia de treball general de l’assignatura es basa en l’estudi individualitzat del material que li és propi. L’aprenentatge dels continguts per part dels estudiants s’ha de dur a terme a partir de l’estudi dels materials didàctics que s’han de llegir íntegrament.
En tot cas, aquest estudi s’ha d’acompanyar necessàriament de la lectura de les lleis directament relacionades amb la matèria objecte d’estudi i que seran determinades pel professor. Aquestes normes podran ser consultades pels estudiants a través de la Biblioteca de la Universitat i de les bases de dades que faciliti el professor.
Així mateix, la realització de les activitats d’avaluació continuada, que s’aniran proposant, constitueix un mecanisme fonamental per tal d’aprendre el contingut de la matèria, permetent a l’estudiant d’aplicar els conceptes teòrics adquirits a supòsits de fets extrets de la realitat, portant a la pràctica la seva capacitat d’argumentació i d’interpretació, alhora que observant la necessària formalitat del Dret.
En qualsevol cas, s’ha de partir de l’estudi en profunditat dels materials didàctics, per la qual cosa es compta amb l’ajuda del professor que resoldrà qualsevol dificultat que pugui sorgir. Però també pot resultar interessant plantejar els dubtes directament al Fòrum de dubtes. Els dubtes mai no són exclusius d’un estudiant: tothom pot treure profit de les preguntes dels altres. Fins i tot, hi haurà qui podrà respondre als companys, avançant-se a les respostes del professor.
Hi ha 2 activitats d’avaluació continuada al llarg del semestre, 1 activitat pel bloc de dret laboral i 1 activitat pel bloc de seguretat social. La qualificació mitjana de l’avaluació continuada surt de la mitja aritmètica de les 2 activitats. Aquestes activitats d’avaluació continuada no són obligatòries, però són molt recomanables.
És obligatori realitzar un examen final presencial per poder superar l’assignatura. L’examen avalua tot el contingut de l’assignatura. Es realitzarà presencialment a la Universitat d’Andorra, tindrà dues hores de durada, i es podrà escollir entre tres dates d’examen.
La qualificació final s’obtindrà del millor resultat obtingut de les opcions següents:
a. (60% x qualificació examen final presencial) + (40% x qualificació mitjana de l’avaluació continuada)
Per aplicar aquesta fórmula cal superar l’examen final amb una nota igual o superior al 4.
b. Qualificació de l’examen final presencial.
PUIG FERRIOL, GETE-ALONSO, AMAT LLARI, ABRIL CAMPOY, CECCHINI ROSELL Fonaments de dret privat andorrà. (Vol. 3) Fundació Julià Reig / Edicions del Diari d'Andorra, 2005
Jurisprudència de la Sala Civil i de la Sala Administrativa del Tribunal Superior de Justícia. Publicacions del Consell Superior de la Justícia.
VARIS AUTORS Dret administratiu andorrà. Universitat d'Andorra i Fundació privada Crèdit Andorrà, 2006
Base de dades de jurisprudència del Consell Superior de la Justícia.
Justícia: http://www.justicia.ad
Recull de legislació laboral. Govern d’Andorra
Les activitats d'avaluació continuada i l'examen final s'han de realitzar en català.
Resultats d’aprenentatge:
- Reforçar els aspectes més rellevants del règim jurídic del contracte de treball, així com del dret col·lectiu i de la seguretat social.
- Consolidar la identificació precisa del concepte de treballador per diferenciar-lo d’altres figures afins; i aprofundir en la diferenciació de la relació laboral comuna respecte de les relacions laborals especials.
- Conèixer al detall les vicissituds que poden afectar el contracte de treball i les consegüents facultats de modificació, suspensió i extinció que tenen reconegudes les parts del contracte de treball.
- Identificar els drets i els deures dels ciutadans, les empreses i l’Estat en matèria de Seguretat Social
- Interrelacionar la teoria amb la pràctica amb raonament.
1. Mòdul 1: Dret laboral. Introducció
1.1. Antecedents
1.2. Evolució de la regulació en matèria laboral al Principat d'Andorra
1.3. Àmbit d'aplicació
2. El contracte de treball
2.1. Disposicions generals
2.2. Subjectes
2.3. Pactes típics
2.4. Durada
2.5. Classes
2.6. Suspensions del contracte de treball
3. La relació laboral
3.1. La prestació de treball
3.2. La determinació de la prestació de treball
3.3. Prestació de la part treballadora
3.4. Prestació de l’empresa
3.5. Extinció del contracte
4. Drets col·lectius dels assalariats
4.1. Drets de lliure sindicació, d'informació i de reunió
4.2. Dret de representació col·lectiva
4.3. La negociació col·lectiva
5. Règim disciplinari i sancionador
5.1. Règim disciplinari dels assalariats
5.2. Règim sancionador
5.3. Control administratiu i procediment sancionador
5.4. Introducció
5.5. Principis generals de la prevenció i la protecció
5.6. Subjectes
5.7. Planificació
5.8. Modalitats organitzatives
5.9. Protecció de treballadors especialment sensibles a determinats riscos
5.10. Règim administratiu sancionador
6. Mòdul 2: Dret de la Seguretat Social
7. Concepte i organització del sistema
7.1. Antecedents històrics dels sistemes de protecció social
7.2. Origen i evolució històrica a Andorra
7.3. Gestió administrativa del sistema
7.4. Gestió financera del sistema
8. Els subjectes i introducció a les prestacions
8.1. El règim jurídic de previsió social, en la Llei 17/2008
8.2. Els subjectes de protecció social
8.3. Les prestacions. Introducció
9. Les Prestacions econòmiques
9.1. Prestacions econòmiques de la branca general
9.2. Prestacions econòmiques de la branca jubilació
10. Miscel·lània
10.1. Els convenis internacionals de seguretat social
10.2. Els expedients sancionadors
10.3. El procediment administratiu i jurisdiccional
10.4. Fiscalitat