L'assignatura Nutrició i dietètica aporta els coneixements bàsics en nutrició i dietètica per promoure la salut i la qualitat de vida, així com entendre la influència de la nutrició en el procés d'algunes patologies. Així, és important remarcar la importància que té un bon estat nutricional per poder aplicar les cures d’infermeria en situació de salut i malaltia.
Al primer semestre és introductòria, assenta les bases, i té continuïtat en l’assignatura d’Infermeria de l’adult II i s’aplica en la majoria d’assignatures a nivell teòric i pràctic.
●Comprendre les necessitats de nutrició de les persones per promoure pautes saludables de conducta alimentària
● Identificar les pautes dietètiques corresponents a cada etapa fisiològica i en situació de malaltia
● Entendre la importància de la seguretat alimentària
L’assignatura s’organitza en:
• activitats docents, dedicades a exposicions dels professors amb la participació dels estudiants.
• activitats tutoritzades, treball de casos.
• treball individual dedicat a l’elaboració de les activitats d’avaluació, lectura de recursos penjats al campus.
Cadascuna de les activitats d’avaluació continuada s’ha de superar amb una qualificació mínima de 5 per poder optar a la mitjana del curs. En cas contrari tindrà l’opció de l’avaluació final.
L’estudiant que no superi una o vàries de les activitats d’avaluació continuada, té l’opció de realitzar l’avaluació final de l’activitat suspesa. Totes les activitats s’han de superar amb una qualificació mínima de 5 per poder optar a la mitjana del curs.
Cervera, P., Clapes, F. i Rigolfas R. (2004). Alimentación y dietoterapia. Interamericana Mc Graw-Hill: Madrid
De Luis Román, D.A. (2010). Dietoterapia, Nutrición clínica y metabolismo. Diaz de Santos.
Rota, P. i Castro ME. (2012). Nutrición clínica y Dietoterapia. (1ªed) Editorial Médica Panamericana.
El professorat es reserva el dret de fer una prova oral sobre qualsevol lliurament per validar la nota final, tant en avaluació continuada com en avaluació final.
1. Introdució a la nutrició
1.1. Conceptes bàsics
1.2. Nutrients bàsics i funcions
1.3. Avaluació de l'estat nutricional
1.4. Grups d'aliments
1.5. Dieta equilibrada en les diferents etapes de la vida
2. Seguretat alimentària
2.1. Concepte seguretat alimentària
2.2. Conservació dels aliments
2.3. Additius alimentaris
3. Nutrició en patologies
3.1. Obesitat
3.2. Al·lèrgies i intoleràncies alimentàries
3.3. Malalties del múscul esquelètic