En la professió d’infermeria és imprescindible tenir coneixements teòrics i conceptuals, però també haver desenvolupat les habilitats comunicatives i tècniques per poder dur a terme les cures adequades a la persona i situació.
Així doncs, les estades formatives permetran a l’estudiant demostrar la integració dels coneixements, les habilitats i les actituds, adequant-ho al context i la persona o família, ja sigui en situació de salut i/o malaltia, generant les actuacions adequades.
L’assignatura d’Estades formatives clíniques I és transversal, ja que s’inicia al segon semestre de la formació i continua en el quart i sisè semestres, representant un percentatge de crèdits europeus significatiu de la totalitat de la formació.
• Conèixer l’activitat i organització de l’equip de salut i integrar-s’hi.
• Establir una comunicació terapèutica efectiva amb la persona i/o família, tenint en compte la situació de salut i malaltia.
• Buscar informació complementària necessària per aplicar el procés d’infermeria.
• Realitzar el recull de dades complert de la persona, a través de l’entrevista clínica i exploració física adient.
• Utilitzar el procés d’infermeria, seguint el model bifocal que permet identificar els riscs de complicació, com a eina per valorar, planificar i avaluar l’activitat infermera.
• Utilitzar els llenguatges estandarditzats d’infermeria pel registre de dades de salut, ja sigui a nivell escrit com electrònic.
• Conèixer i aplicar i l’ús de les escales de valoració específiques per a cada situació de salut i malaltia.
• Respectar el codi deontològic de la professió i prendre consciència de la responsabilitat dels seus actes com a futur professional, informant en tot moment a la persona responsable del seguiment de l’estudiant.
• Demostrar la integració dels coneixements aportats per altres assignatures de la formació a fi d’entendre a la persona de manera integral, en les dimensions bio-psico-social i espiritual.
• Realitzar les intervencions infermeres adequades i portar-les a terme tenint en compte el procediment i ús de material adequat i necessari.
L’assignatura s’organitza de la següent manera:
• Estada formativa clínica:
o L’estudiant haurà de realitzar un període d’estades formatives clíniques a institucions o centres sanitaris per aplicar cures bàsiques .
o L’estudiant acompanyarà a la persona (malalt, usuari) durant la seva estada clínica, realitzant el pla de cures adient i totes les activitats d’infermeria necessàries per la seva atenció i acompanyament.
o L’estudiant rebrà el seguiment diari d’un/a infermer/a del servei on realitzi l’estada formativa, professional que ajudarà a l’estudiant a assolir les seves competències, valorarà la seva estada i en farà un informe. A més, periòdicament, també rebrà seguiment d’un/a professor/a de l’escola, per fer la valoració l’evolució de l’estada formativa, així com del dossier d’aprenentatge electrònic i de les activitats d'avaluació.
L’estudiant haurà de complimentar el dossier d’aprenentatge electrònic, en el que haurà de mostrar la integració dels coneixements teòrics i pràctics durant la seva estada formativa clínica, segons les activitats previstes.
L’assignatura comptarà amb un fòrum de dubtes per a cada activitat, on els estudiants podran plantejar i compartir els possibles dubtes que vagin sorgint al llarg de l’estada formativa, referents a les activitats del dossier d’aprenentatge electrònic.
Cadascuna de les activitats d’avaluació va acompanyada d’una guia que estarà disponible al campus virtual de l’assignatura, on s'especifica l'activitat i els criteris d'avaluació.
Cal aprovar cada activitat d'avaluació amb un mínim de 5.
L'activitat inicial de simulacions i teoricpràctiques cal superar-la amb una qualificació mínima de 5 per poder realitzar l'estada formativa clínica en situació real.
L'estudiant que no superi les activitats l'avaluació continuada, tindrà l'oportunitat de superar-les en avaluació final.
Caldrà superar cada activitat d'avaluació de manera independent.
- Butcher, H. K., Bulechek, G. M., Dochterman, J. M. i Wagner, C. (Eds). (2018). Clasificación de intervenciones de enfermería (NIC, (7a ed.). Elsevier: Barcelona
- Moorhead, S., Swanson, E., Johnson, M. i Maas, M. L. (Eds.). (2018). Clasificación de resultados de enfermería (NOC): Medición de resultados en salud. Elsevier: Barcelona
- Herdman, T. H. i Kamitsuru, S. (Eds.). (2015). Diagnósticos enfermeros: definiciones y clasificación 2015-2017. Elsevier.
1. 1. Estades formatives a institucions sanitàries - o L’estudiant realitza l’estada formativa clínica en àmbits assistencials on aplica les habilitats i cures bàsiques