Pla docent
Universitat d'Andorra
L’assignatura de Bioestadística pretén donar eines per la recerca.


Té com a objectiu fonamental introduir a l'estudiant en el coneixement i l'ús de les eines bàsiques del mètode científic. Es donaran les eines per poder analitzar els problemes de salut utilitzant la estadística amb la finalitat d’estructurar un pensament reflexiu que permetrà més endavant la lectura crítica de la investigació en ciències de la salut. Aquests coneixements permetran quantificar, de forma precisa, relacions significatives entre els diversos fenòmens relacionats amb la salut i la patologia humana des de la perspectiva de la investigació promovent així la pràctica infermera cap a l'excel·lència.
. Conèixer l'estadística descriptiva: tècnica per descriure, analitzar i representar un conjunt de dades utilitzant mètodes numèrics i gràfics que resumeixen i presenten la informació continguda en ells.
. Conèixer l'estadística inferencial: tècnica que mitjançant el càlcul de probabilitats i a partir de dades mostrals, efectua estimacions o altres generalitzacions d’un conjunt de dades més gran.
. Utilitzar un programa estadístic d’anàlisi de dades i poder-lo aplicar. Les dades es treballaran amb Jamovi, un programari lliure de gran potència analítica.
L’assignatura s’organitza en:
• activitats dirigides a l’aula amb la participació dels estudiants.
• activitats tutoritzades, treball de casos pràctics.
• treball individual dedicat a l’elaboració de les activitats d’avaluació, lectura de recursos penjats al campus.
L’assignatura disposa d’una aula a l’entorn virtual d’aprenentatge com a eina de suport docent i de comunicació.
Avaluació continuada:
El seguiment de l'avaluació continuada s'estructurarà en dues parts:
.- Part pràctica: realització de 2 exercicis pràctics al llarg del curs, que s'hauran de treballar de forma individual i s'hauran de lliurar en els temps estipulats. Si el lliurament es produeix en les dates posteriors a les fixades a l'enunciat, el treball tindrà la consideració de "no lliurat". Per poder optar al model d'avaluació continuada s'hauran de lliurar tots els exercicis plantejats. La qualificació màxima de cada exercici pràctic serà de deu (10). Posteriorment, es realitzarà una mitjana de totes les qualificacions obtingudes en els diferents treballs lliurats per configurar la valoració final de la part pràctica. La qualificació obtinguda en aquesta part tindrà un pes del trenta per cent (30%) en la nota final de l'assignatura.
.- Examen teòric: realització d'un test d'avaluació del contingut teòric de l'assignatura, que contindrà entre 20 i 30 preguntes. La valoració màxima a obtenir serà deu (10). Aquesta part haurà de ser contestada en tots els casos. La qualificació obtinguda en aquest test tindrà un pes del setanta per cent (70%) en la nota final de l'assignatura.
L'estudiant que no superi l'avaluació continuada, té l'opció de realitzar l'avaluació final per poder superar l'assignatura.
Es realitzarà un examen final que constarà de dues parts:

. Test d'avaluació del contingut teòric de l'assignatura. La valoració màxima a obtenir serà deu (10). Aquesta part haurà de ser contestada en tots els casos. La qualificació obtinguda en aquest test tindrà un pes del setanta per cent (70%) en la nota final de l'assignatura.
. Preguntes de desenvolupament i/o interpretació de resultats estadístics, que hauran de ser contestades en el cas de no haver seguit l'avaluació continuada. La qualificació obtinguda en aquesta part serà com a màxim deu (10) i tindrà un pes del trenta per cent (30%) en la nota final de l'assignatura.
Pastor-Barriuso, R. (2012). Bioestadística. Escuela Nacional de Sanidad i Centro Nacional de Epidemiología - Instituto de Salud Carlos III: Madrid.
Martínez-González, M.A.; Faulín Fajardo, F.J. i Sánchez Villegas, A. (2006). Bioestadística amigable. Ed. Díaz de Santos. Madrid.
Tapia, J.M. (2012). Estadística básica con R Commander. Editorial Academia Española: Madrid
Queda totalment prohibit entrar en l'aula dels exàmens qualsevol aparell intel·ligent que permeti descarregar arxius, lectures, o connectivitat. Únicament es podrà entrar calculadora convencional.

El professorat es reserva el dret de fer una prova oral sobre qualsevol lliurament per validar la nota final.
Codi - Competència transversalÀrea
UdA06 - Tractament de la informacióGestió del coneixement i autonomia en el treball
UdA10 - Comunicació i expressió oral i escritaComunicació
2. Estadística
2.1. Població i mostratge
2.2. Estadística descriptiva
2.3. Estadística inferencial
2.4. Correlació i regressió lineal
Codi - ActivitatDescripcióCompetènciesPercentatge
1 - Examen estadísticaExamen de continguts70,00%
2 - Activitats (2 exercicis pràctics)Exercicis pràctics. Estadística30,00%