Aquesta assignatura s’imparteix en el tercer curs del Bàtxelor en administració d’empreses i té un doble objectiu. D’una banda pretén que els estudiants integrin els coneixements acadèmics adquirits durant els dos primers anys de formació i d’una altra, es vol fomentar el seu esperit emprenedor.
L’assignatura té un caràcter majoritàriament pràctic i consisteix en l’elaboració i en la defensa d’un pla d’empresa, per part dels estudiants. De cara a l’elaboració d’aquest projecte d’empresa, l’estudiant tindrà el recolzament dels professors de l’àrea d’empresa de la Universitat d’Andorra.
Per poder cursar aquesta assignatura, s’han d’haver aprovat les assignatures següents: comptabilitat de costos, direcció comercial II i direcció financera. També cal haver superat un mínim de 90 crèdits de la titulació.
-Saber analitzar l’entorn general en el que es desenvoluparà el projecte empresarial per tal de posar de manifest les seves oportunitats i amenaces.
-Saber establir les característiques distintives del projecte de negoci que es vol desenvolupar: definició del producte o servei, mitjans de distribució, política de comunicació, fidelització i logística, previsió de vendes, etc.
-Saber detallar tot el procés de producció del producte o de la prestació del servei: descripció de l’estructura de costos, recursos necessaris, etc.
-Saber definir l’estructura organitzativa més adequada del negoci.
-Saber delimitar la forma jurídica, els tràmits administratius necessaris, el marc fiscal al qual està subjecte l’activitat empresarial o les subvencions públiques que es poden sol·licitar.
-Saber realitzar un estudi del pla d’inversions, detallant quina serà la previsió de tresoreria per als propers períodes i el projecte de finançament.
Per tal de superar l’assignatura Projecte d’empresa, els estudiants han d’elaborar un treball que consisteix en un pla d’empresa.
En primer lloc, els estudiants hauran de lliurar una proposta d’idea de negoci, que haurà de ser validada per part dels professors responsables de l’assignatura.
Un cop l’estudiant obtingui el vist i plau de la seva proposta s’iniciarà el treball de creació del pla d’empresa amb la tutorització dels diferents professors.
Els estudiants hauran de realitzar obligatòriament lliuraments parcials del treball que vagin desenvolupant, segons les dates programades al calendari de l’assignatura.
Per poder presentar el pla d’empresa, s’haurà de tenir el vist i plau dels tutors.
L’assignatura obtindrà una qualificació final que es composarà de la presentació del pla d’empresa i de la defensa oral del projecte.
-Irizar, I. (2012). El plan de negocio en la práctica. Ed. Netbiblo.
-Neira, J.A. (2010). Cómo preparar el plan de empresa. Ed. Fund. Confemental.
-Ollé, M.; Planellas, M.; Molina, J.; Torres, D.; Alfonso, J.M.; Husenman, S.; Sepúlveda, P.; Mur, I. (2007). El plan de empresa: cómo planificar la creación de una empresa. Ed. Marcombo, S.A.
-Velasco, F. (2007). Aprender a elaborar un plan de negocio. Ed. Paidós Ibérica.
Els treballs es lliuraran en format digital al punt de lliurament corresponent de l’assignatura.
1. Presentació del projecte
1.1. Definició del negoci
1.2. Descripció dels objectius comercials
1.3. Descripció dels recursos necessaris per dur a terme la idea de negoci
2. Estructura jurídica de l’empresa
2.1. Forma jurídica de l’empresa
2.2. Tràmits per a la constitució de l’empresa
2.3. Dades d’identificació de l’empresa
3. Pla de màrqueting
3.1. Estudi DAFO
3.2. Segmentació i posicionament
3.3. Definició de les característiques del producte
3.4. Definició del preu
3.5. Pla de distribució
3.6. Pla de comunicació
4. Pla de recursos humans
4.1. Descripció i funcions de l’equip humà
4.2. Selecció del personal i política de remuneració
5. Pla d’inversions i d’ubicació
5.1. Pressupost de la inversió inicial
5.2. Ubicació del projecte
6. Pla econòmic i financer
6.1. Previsió de vendes i de consums
6.2. Punt d’equilibri
6.3. Previsió de tresoreria
6.4. Finançament del projecte
6.5. Compte de pèrdues i guanys provisional
6.6. Balanç de situació provisional
6.7. Estudi de la viabilitat del projecte