En la professió d’infermeria és imprescindible tenir coneixements teòrics i conceptuals, però també haver desenvolupat les habilitats comunicatives i tècniques per poder dur a terme les cures adequades a la persona i situació.
Així doncs, les estades formatives permetran a l’estudiant demostrar la integració dels coneixements, les habilitats i les actituds, adequant-ho al context i la persona o família, ja sigui en situació de salut i/o malaltia, generant les actuacions adequades.
L’assignatura d’Estades formatives clíniques III dona continuïtat a les estades formatives clíniques i es concreta en l’àmbit d’atenció a la persona gran, tant en situació de salut com de malaltia.
• Conèixer l’activitat i organització de l’equip de salut gerontològic i geriàtric, i integrar-s’hi.
• Establir una comunicació terapèutica efectiva amb la persona i/o família, tenint en compte la situació de vellesa i malaltia.
• Buscar informació complementària necessària per aplicar el procés d’infermeria.
• Realitzar el recull de dades complert de la persona, a través de l’entrevista clínica i exploració física adient.
• Utilitzar el procés d’infermeria, seguint el model bifocal que permet identificar els riscs de complicació, com a eina per valorar, planificar i avaluar l’activitat infermera.
• Utilitzar els llenguatges estandarditzats d’infermeria pel registre de dades de salut, ja sigui a nivell escrit com electrònic.
• Conèixer i aplicar i l’ús de les escales de valoració específiques per a la persona gran.
• Respectar el codi deontològic de la professió i prendre consciència de la responsabilitat dels seus actes com a futur professional, informant en tot moment a la persona responsable del seguiment de l’estudiant.
• Demostrar la integració dels coneixements aportats per altres assignatures de la formació a fi d’entendre a la persona de manera integral, en les dimensions bio-psico-social i espiritual.
• Realitzar les intervencions infermeres adequades i portar-les a terme tenint en compte el procediment i ús de material adequat i necessari.
L’assignatura s’organitza de la següent manera:
• Estada formativa clínica:
o L’estudiant haurà de realitzar un període d’estades formatives clíniques a institucions o centres sanitaris corresponents a l’àmbit de la gerontologia i geriatria.
o L’estudiant acompanyarà a la persona (malalt, usuari) durant la seva estada clínica, realitzant el pla de cures adient i totes les activitats d’infermeria necessàries per la seva atenció.
o L’estudiant rebrà el seguiment diari del tutor clínic del servei on realitzi l’estada formativa, professional que ajudarà a l’estudiant a assolir les seves competències, valorarà la seva estada i en farà un informe. A més, periòdicament, també rebrà seguiment del tutor acadèmic de l’escola, per fer la valoració l’evolució de l’estada formativa, així com de les activitats d'avaluació.
L’estudiant haurà de realitzar les activitats d'avaluació, en el que haurà de mostrar la integració dels coneixements teòrics i pràctics durant la seva estada formativa clínica, segons les activitats previstes.
L’assignatura comptarà amb un fòrum de dubtes per a cada activitat, on els estudiants podran plantejar i compartir els possibles dubtes que vagin sorgint al llarg de l’estada formativa, referents a les activitats d'avaluació.
Cada una de les activitats d’avaluació va acompanyada d’una guia que estarà disponible al campus virtual de l’assignatura, on s'especifica l'activitat i els criteris d'avaluació.
Cal aprovar cada activitat d'avaluació amb un mínim de 5.
L'estudiant que no superi l'avaluació continuada, tindrà l'oportunitat de presentar-se a les activitats d'avaluació final.
Cal aprovar cada activitat d'avaluació amb un mínim de 5.
- Butcher, H. K., Bulechek, G. M., Dochterman, J. M. i Wagner, C. (Eds). (2018). Clasificación de intervenciones de enfermería (NIC, (7a ed.). Elsevier: Barcelona
- Moorhead, S., Swanson, E., Johnson, M. i Maas, M. L. (Eds.). (2018). Clasificación de resultados de enfermería (NOC): Medición de resultados en salud. Elsevier: Barcelona
- Herdman, T. H. i Kamitsuru, S. (Eds.). (2021). Diagnósticos enfermeros: definiciones y clasificación 2021-2023. Elsevier.
- Bazo, M. T. (coord.). (2012). Envejecimiento poblacional y el reto de la dependencia. El desafío del envejecimiento en los sistemas sanitarios y sociales de España y europa. Nau Llibres: Valencia
- Brooker, D. (2013). Atención centrada en la persona con demencia: mejorando los recursos. Octaedro: Barcelona
- Eliopoulos, C. (2013). Enfermería gerontológica. Wolters Kluwer: Barcelona
- Gil, P., López, J.A. y Gómez, M. P (Coord.). (2015). Manual de buena práctica en los cuidados mayores. SEGG: Madrid
- Hugonot, R. (2003) (2ª Ed.). La vieillesse maltraitée. Paris. Dunod
- Millán, JC. (2006). Principios de Geriatría y Gerontología. Madrid: McGraw-Hill-Interamericana
- Nuín, C. (2011). Enfermería de la persona mayor. Universitaria Ramón Areces: Madrid
- Rodríguez, P. y Vilà, A. (Coord.). (2014). Modelo de atención integral y centrada en la persona. Teoría ypráctica en ámbitos del envejecimiento y la discapacidad. Tecnos: Madrid
- L'estudiant que realitza la matrícula per primera vegada, ha de fer l'activitat inicial complerta (teoricopràctiques i escenaris clínics).
- L'estudiant que realitza la matrícula per segona vegada, ha de fer els escenaris clínics de l'activitat inicial, sempre i quan estiguin aprovades les teoricopràctiques durant el curs acadèmic anterior.
- Totes les activitats de Teoricopràctiques són d’assistència obligatòria.
- L'estudiant que realitza la matrícula de l'assignatura ha de tenir aprovada l'activitat inicial de 1er curs.
1. Estades formatives a institucions sanitàries - L’estudiant podrà realitzar la seva estada formativa a serveis gerontològics i geriàtrics o sociosanitaris.