Aquesta assignatura inclou la matèria relativa al dret d’obligacions i contractes i drets reals.
Els objectius que es cerquen aconseguir amb l’assignatura Dret civil d’Andorra abasten el coneixement del dret d’obligacions i contractes i drets reals.
En segon terme, l’estudi d’aquest ampli conjunt de temes no s’efectua des d’una visió exclusivament dogmàtica o teòrica, sinó que atesa la rellevància de la jurisprudència en el dret andorrà, s’examinen aquelles decisions judicials més rellevants que es projecten sobre alguns dels temes objecte d’estudi.
La metodologia de treball general de l’assignatura es basa en l’estudi individualitzat del material que li és propi. L’aprenentatge dels continguts per part dels estudiants s’ha de dur a terme a partir de l’estudi dels materials didàctics que s’han de llegir íntegrament. En tot cas, aquest estudi s’ha d’acompanyar necessàriament de la lectura de les lleis directament relacionades amb la matèria objecte d’estudi i que seran determinades pel professor. Aquestes normes podran ser consultades pels estudiants a través de la Biblioteca de la Universitat i de les bases de dades que faciliti el professor.
Així mateix, la realització de les activitats d’avaluació continuada, que s’aniran proposant, constitueix un mecanisme fonamental per tal d’aprendre el contingut de la matèria, permetent a l’estudiant d’aplicar els conceptes teòrics adquirits a supòsits de fets extrets de la realitat, portant a la pràctica la seva capacitat d’argumentació i d’interpretació, alhora que observant la necessària formalitat del Dret.
En qualsevol cas, s’ha de partir de l’estudi en profunditat dels materials didàctics, per la qual cosa es compta amb l’ajuda del professor que resoldrà qualsevol dificultat que pugui sorgir. Però també pot resultar interessant plantejar els dubtes directament al Fòrum. Els dubtes mai no són exclusius d’un estudiant: tothom pot treure profit de les preguntes dels altres. Fins i tot, hi haurà qui podrà respondre als companys, avançant-se a les respostes del professor.
Hi ha 4 activitats d’avaluació continuada al llarg del semestre, dues per a cadascun dels mòduls. La qualificació mitjana de l’avaluació continuada surt de la mitja aritmètica de les 4 activitats. Aquestes activitats d’avaluació continuada no són obligatòries, però són molt recomanables.
És obligatori realitzar un examen final presencial per poder superar l’assignatura. L’examen avalua tot el contingut de l’assignatura. Es realitzarà presencialment a la Universitat d’Andorra, tindrà dues hores de durada, i es podrà escollir entre dues dates d’examen.
Per aprovar l’assignatura, cal obtenir una qualificació final igual o superior a 5.
La qualificació final s’obtindrà del millor resultat obtingut de les opcions següents:
a. (60% x qualificació examen final presencial) + (40% x qualificació mitjana de l’avaluació continuada)
Per aplicar aquesta fórmula cal superar l’examen final amb una nota igual o superior al 4.
b. Qualificació de l’examen final presencial.
Estructura de l'examen: el professor plantejarà 3/4 preguntes teòriques (a escollir 2) i un cas pràctic (a fer obligatòriament).
PUIG FERRIOL, GETE-ALONSO, AMAT LLARI, ABRIL CAMPOY, CECCHINI ROSELL Fonaments de dret privat andorrà. (4 volums) Fundació Julià Reig / Edicions del Diari d'Andorra, 2005.
BORREL I SOLER, El Codi Civil a Catalunya. Barcelona, 1904.
BORRELL I SOLER, Dret Civil vigent a Catalunya. Barcelona, 1923.
BROCÀ, Historia del Derecho de Cataluña, especialmente del Civil, y Exposición de las Instituciones del Derecho Civil del mismo territorio en relación con el Código civil de España y la Jurisprudencia. Barcelona, 1918 i edició facsímil de l’any 1985 publicada pel Departament de Justicia de la Generalitat de Catalunya, volum I; volum II publicat l’any 1987 pel Departament de Justicia de la Generalitat de Catalunya.
BROCÀ – AMELL, Instituciones del Derecho civil catalán. Barcelona, 1880.
COMES, Tratado teórico-práctico del Arte de Notaría (traducción libre de la obra “Viridarium Artis Notariatus”). Barcelona, 1826-1828.
CORBELLA, Manual de Derecho Catalán, Reus, 1906.
ELIAS – FERRATER, Manual de Derecho Civil vigente en Cataluña. Barcelona, 1885.
GIBERT, Teórica del Arte de Notaría o Manual de Escribanos. Barcelona, 1844.
MASPONS, Dret canònic primer supletori del català. Barcelona, 1956.
PELLA Y FORGAS, Código Civil de Cataluña. Exposición del Derecho catalán comparado con el Código civil español. Barcelona, 1943.
PONS GURÍ – SANDALINAS FLORENZA, Textos de Derecho Civil vigente en Cataluña. Constituciones y otros derechos de Cataluña. Barcelona, 1952.
PUIG FERRIOL – ROCA TRIAS, Fundamentos del Derecho Civil de Cataluña, Barcelona, 1979-1984, sis volums.
PUIG FERRIOL – ROCA TRIAS, Institucions del dret civil de Catalunya. València, 1998, 5ª. Edició en tres volums.
VIVES Y CEBRIÀ, Traducción al castellano de los Usages y demás derechos de Cataluña que no están derogados o que no son notoriamente inútiles, con indicación del contenido de éstos y de las disposiciones por las que han venido a serlo, ilustrada con notas sacadas de los más clásicos autores del Principado. Barcelona, 1861 – 1867; edició facsimilar en dos volums publicada pel Departament de Justicia de la Generalitat de Catalunya l’any 1989.
Les activitats i l'examen s'han de realitzar en llengua catalana.
Aquest curs d’actualització forma part del postgrau en dret andorrà. Els estudiants que el superin podran obtenir el reconeixement d’aquesta part dins del pla d’estudis del postgrau en dret andorrà durant els tres anys següents a la data de matrícula d’aquest curs.
En cas que la demanda sigui posterior als tres anys següents a la data de matrícula a aquest curs, cal sol·licitar una sol·licitud d’avaluació d’estudis.
Una Comissió acadèmica haurà de valorar, d’acord amb els canvis que hi hagi hagut en el programa, les necessitats d’actualització, que es traduiran en una matrícula parcial o total al programa en curs de postgrau.
1. DRET D’OBLIGACIONS I CONTRACTES
1.1. L’OBLIGACIÓ EN GENERAL
1.2. L’OBJECTE DE L’OBLIGACIÓ
1.3. CLASSES D’OBLIGACIONS
1.4. EL COMPLIMENT DE LES OBLIGACIONS
1.5. INCOMPLIMENT DE LES OBLIGACIONS
1.6. PROTECCIÓ DEL DRET DE CRÈDIT
1.7. MODIFICACIÓ I EXTINCIÓ DE LES OBLIGACIONS
1.8. LA PLURALITAT DE SUBJECTES
1.9. GARANTIES DE L’OBLIGACIÓ
1.10. LA RESPONSABILITAT EXTRACONTRACTUAL
1.11. LA PRESCRIPCIÓ EXTINTIVA
1.12. TEORIA GENERAL DEL CONTRACTE
1.13. FORMACIÓ DEL CONTRACTE
1.14. INTERPRETACIÓ I MODIFICACIÓ DEL CONTRACTE
1.15. EFICÀCIA I INEFICÀCIA DELS CONTRACTES
1.16. VICIS DE LA VOLUNTAT. NEGOCIS ANORMALS
1.17. EL CONTROL DE LES CLÀUSULES ABUSIVES
1.18. EL CONTRACTE DE COMPRA-VENDA
1.19. CONTRACTES DE COMPRA-VENDA I PERMUTA
1.20. LA DONACIÓ
1.21. EL CONTRACTE D’ARRENDAMENT
1.22. EL CONTRACTE D’ARRENDAMENT DE FINQUES URBANES
1.23. EL CONTRACTE D’OBRA
1.24. EL CONTRACTE DE MANDAT
1.25. EL CONTRACTE DE PRÉSTEC
1.26. EL CONTRACTE DE DIPÒSIT
1.27. EL CONTRACTE DE SOCIETAT
1.28. SOCIETATS MERCANTILS I SOCIETATS COL·LECTIVES
1.29. LA SOCIETAT ANÒNIMA I DE RESPONSABILITAT LIMITADA
1.30. LA TRANSACCIÓ I L’ARBITRATGE
1.31. ELS CONTRACTES ALEATORIS
1.32. EL CONTRACTE DE TREBALL
1.33. EL CONTRACTE DE TREBALL. CAUSES D’EXTINCIÓ.
2. DRETS REALS
2.1. ELS DRETS REALS EN GENERAL
2.2. LA POSSESSIÓ
2.3. CONSTITUCIÓ DE DRETS REALS
2.4. EL DRET DE PROPIETAT
2.5. LÍMITS DEL DRET DE PROPIETAT
2.6. PROPIETATS ESPECIALS - COMUNITATS ESPECIALS
2.7. DRETS SOBRE BÉNS IMMATERIALS
2.8. ELS TÍTOLS VALORS
2.9. EL DRET REAL D’USDEFRUIT
2.10. EL DRET REAL DE SERVITUD
2.11. L’EMFITEUSI I SUPERFÍCIE
2.12. ELS DRETS REALS DE GARANTIA