Aquesta assignatura pretén introduir l’estudiant en l’entorn empresarial d’Andorra i en el seu context econòmic i jurídic actual.
L’estudiant ha d’adquirir una visió de conjunt de l’entorn empresarial d’Andorra, amb un coneixement general de les seves institucions, la demografia, l’entorn econòmic i els principals trets de la legislació d’interès empresarial.
La metodologia de treball general de l’assignatura es basa, principalment, en l’estudi individualitzat del material que li és propi. També es podran realitzar activitats d’aprenentatge cooperatiu. L’aprenentatge dels continguts per part dels estudiants s’ha de dur a terme a partir de l’estudi dels materials didàctics que s’han de llegir íntegrament.
Així mateix, la realització de les proves d’avaluació continuada, que s’aniran proposant, constitueix un mecanisme fonamental per tal d’aprendre el contingut de la matèria, permetent a l’estudiant aplicar els conceptes teòrics adquirits a supòsits de fets extrets de la realitat i portant a la pràctica la seva capacitat d’argumentació i d’interpretació.
En qualsevol cas, s’ha de partir de l’estudi en profunditat dels materials didàctics, per la qual cosa es compta amb l’ajuda del professor que resoldrà qualsevol dificultat que pugui sorgir.
També pot resultar interessant plantejar els dubtes directament al Fòrum de l’aula virtual. Els dubtes mai no són exclusius d’un estudiant: tothom pot treure profit de les preguntes dels altres. Fins i tot, hi haurà qui podrà respondre als companys, avançant-se a les respostes del professor.
Hi ha 4 activitats d’avaluació continuada al llarg del semestre, dues per cada mòdul.
La qualificació mitjana de l’avaluació continuada surt de la mitjana aritmètica de les 4 activitats.
Aquestes activitats d’avaluació continuada no són obligatòries, però són molt recomanables.
És obligatori realitzar aquest examen final presencial per poder superar l'assignatura. L'examen final es realitzarà presencialment a la Universitat d'Andorra, tindrà dues hores de durada.
S'avaluarà tot el contingut de l'assignatura. L'examen tindrà un enfocament pràctic.
Per aprovar l'assignatura, cal obtenir una qualificació final igual o superior a 5.
La qualificació final de l'assignatura és el resultat d'un procés d'avaluació en el qual hi intervenen tant l'avaluació continuada que es realitza al llarg del semestre, com l'examen final presencial.
Concretament, qualificació final s'obtindrà del millor resultat obtingut de les opcions següents:
a) (60% x qualificació examen final presencial) + (40% x qualificació mitjana de l'avaluació continuada). Per aplicar aquesta fórmula cal superar l'examen final amb una nota igual o superior al 4.
b) Qualificació de l'examen final presencial.
Dins del campus virtual de la Universitat d’Andorra l’assignatura comptarà amb una aula específica. L’aula serà l’espai de comunicació entre professors i estudiants. Serà en aquest espai virtual on es penjaran tots els documents necessaris pel seguiment de l’assignatura.
Bibliografia bàsica
Mòdul I: Entorn polític i econòmic
• Andorra en xifres (2021
). Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS) i Govern d'Andorra.
• Informe econòmic (2021). Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS)
Mòdul II: Entorn jurídic a Andorra
• Constitució de societats i creació d’empreses a Andorra (2019). Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS).
• El sistema de relacions econòmiques internacionals d’Andorra: les relacions amb l’OMC, amb la Comunitat Europea i amb Espanya i França. Una anàlisi institucional (2000). Torrent, M. Editorial: Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra.
• El segle XX: la modernització d’Andorra de Lluelles, M.J. (coord.); Comas, D.; Pujadas, J.; Sáez, X. Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra. Pagès editors. Lleida, 2004.
1. Entorn polític i econòmic
1.1. Demografia
1.2. Economia
1.2.1. Indicadors
1.2.2. Mercat de treball
1.2.3. Comerç exterior
1.2.4. Sectors econòmics
1.2.5. Sector primari
1.2.6. Sector indústria i energia
1.2.7. Sector construcció
1.2.8. Sector serveis
1.3. Govern i política
1.3.1. Institucions
1.3.2. Poders: executiu, legislatiu i judicial
1.4. Relacions institucionals
1.4.1. Entorn internacional
2. Entorn jurídic a Andorra
2.1. Legislació empresarial
2.1.1. Llei de societats
2.1.2. Llei d’inversions estrangeres
2.1.2. Llei de la seguretat social
2.1.3. Llei de marques,patents i noms comercials
2.2. Legislació laboral
2.2.1. Llei de relacions laborals.
2.2.2. Llei de la seguretat social
2.2.3. Llei de la seguretat i salut en el treball
2.3. Les professions liberals
2.3.1. Llei d'exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals.
2.4. Legislació fiscal i comptable
2.4.1. El sistema tributari: Impostos –directes i indirectes- i taxes
2.4.2. Normativa comptable