Assignatura que s’enfoca en la formació històrica, les fonts i els problemes d’aplicació de les normes de Dret Internacional Privat; tant substantiu com processal.
Els objectius que es cerquen aconseguir amb l’assignatura són oferir uns materials d’estudi del Dret Internacional Privat del Principat actualitzats. Donat que existeixen nombroses llacunes legals, s’intenta oferir un Dret Internacional Privat rigorós i sistemàtic que resulti, ensems, pràctic, útil i entenedor. Aquesta realitat farà que sobresurti el paper de la jurisprudència andorrana, que no s’ha limitat a ésser un complement de l’ordenament jurídic andorrà, sinó que, en els supòsits de llacunes legals ha aportat solucions per a curullar-les, de tal forma que el paper de la
jurisprudència ha estat i segueix essent creatiu i tendeix a suplir les absències i deficiències del Dret Internacional Privat d’Andorra.
Al llarg de les explicacions dels temes, tal com apareixen en el llibre de l’assignatura, hi ha opinions del Professor responsable cara al futur, que no intenten imposar rés, però responen a les tendències.
La metodologia de treball general de l’assignatura es basa en l’estudi individualitzat del material que li és propi. L’aprenentatge dels continguts per part dels estudiants s’ha de dur a terme a partir de l’estudi dels materials didàctics que s’han de llegir íntegrament.
En tot cas, aquest estudi s’ha d’acompanyar necessàriament de la lectura de les lleis directament relacionades amb la matèria objecte d’estudi i que seran determinades pel professor. Aquestes normes podran ser consultades pels estudiants a través de la Biblioteca de la Universitat i de les bases de dades que faciliti el professor.
La qualificació final de l’assignatura és el resultat d’un procés d’avaluació en el qual hi intervenen tant l’avaluació continuada que es realitza al llarg del semestre, com l’examen final presencial.
Hi ha 3 activitats d’avaluació continuada al llarg del semestre.
Aquestes activitats d’avaluació continuada no són obligatòries, però sí són molt recomanables.
Les activitats d'avaluació continuada has de realitzar-se en català.
És obligatori realitzar un examen final presencial, a la Universitat d'Andorra, per poder superar l’assignatura.
Tindrà un enfocament teòric/pràctic. Es realitzarà presencialment a la Universitat d’Andorra, tindrà dues hores de durada, i es podrà escollir entre tres dates d’examen (dues en dissabte i un dimecres).
Es realitzarà un examen global. L’examen consistirà en la resposta a preguntes obertes que no han de perquè reproduir enunciats dels diferents apartats del programa. En aquest sentit, les citades preguntes podran consistir tant en relacionar diferents continguts de la matèria com representar breus casos pràctics similars als treballats durant el curs.
En definitiva, l’estudiant ha de demostrar a l’examen que és capaç de copsar correctament les vessants i les implicacions que l’actual fraccionament jurídic del món projecta sobre les relacions jurídiques privades.
Criteris de valoració de l’examen final: s’espera de la part de l’estudiant capacitat d’anàlisi crític, elaboració i redacció i síntesi dels coneixements.
Per aprovar l’assignatura, cal obtenir una qualificació final igual o superior a 5. La qualificació final s’obtindrà del millor resultat obtingut de les dues opcions següents:
a. (60% x qualificació examen final presencial) + (40% x qualificació mitjana de l’avaluació continuada). Per aplicar aquesta fórmula cal superar l’examen final amb una nota igual o superior al 4.
b. Qualificació de l’examen final presencial (per aplicar aquesta fórmula cal superar l’examen final amb una nota igual o superior al 5).
L'examen s'ha de realitzar en llengua catalana.
Resultats d'aprenentatge:
- Saber identificar, distingir i descriure els àmbits de la realitat jurídica en què intervé el Dret internacional privat Andorrà.
- Saber identificar i descriure l’estructura bàsica de l’enfocament en Dret internacional privat.
- Saber articular les fonts normatives més importants i aplicar-les a problemes de Dret internacional privat.
- Conèixer, distingir i explicar els tipus de normes que s’utilitzen per determinar la competència judicial internacional en les situacions privades internacionals.
- Conèixer, distingir i explicar els tipus de normes que s’utilitzen per determinar la llei aplicable en les situacions privades internacionals.
- Conèixer l’articulació de les normes sobre llei aplicable i les de competència judicial internacional.
- Conèixer els tipus, els règims, els requisits i els procediments d’eficàcia de les resolucions judicials i extrajudicials estrangeres a Andorra.
Dins del campus virtual de la Universitat d’Andorra l’assignatura comptarà amb un aula específica. L’aula serà l’espai natural de comunicació entre professors i estudiants.
1. Introducció
1.1. Dret Internacional Privat: concepte i contingut
1.2. Fonts del Dret internacional privat d'Andorra
2. Dret processal civil internacional
2.1. Competència judicial internacional dels Batlles i dels Tribunals andorrans.
2.2. El procés civil amb elements estrangers.
2.3. L’assistència judicial internacional.
2.4. Reconeixement i execució de decisions judicials estrangeres
3. Llei aplicable
3.1. Tècniques de reglamentació
3.2. Problemes d'aplicació
3.3. Al·legació i prova del dret estranger
4. La família en el Dret internacional privat
4.1. Tipologia amb especial atenció al matrimoni.
4.2. La dissolució del vincle conjugal.
4.3. El règim econòmic matrimonial