En aquesta assignatura es presenten les bases sobre les que es forja el sistema urbanístic d'Andorra i el seu desplegament normatiu.
Aquesta assignatura té l’objectiu d’obtenir una visió global del dret de l’urbanisme a Andorra.
La metodologia de treball general de l’assignatura es basa en l’estudi individualitzat del material que li és propi.
L’aprenentatge dels continguts per part dels estudiants s’ha de dur a terme a partir de l’estudi dels materials didàctics que s’han de llegir íntegrament.
En tot cas, aquest estudi s’ha d’acompanyar necessàriament de la lectura de les lleis directament relacionades amb la matèria objecte d’estudi i que seran determinades pel professor. Aquestes normes podran ser consultades pels estudiants a través de la Biblioteca de la Universitat i de les bases de dades que facilitin els professors.
Així mateix, la realització de les activitats d’avaluació continuada, que s’aniran proposant, constitueix un mecanisme fonamental per tal d’aprendre el contingut de la matèria, permetent a l’estudiant d’aplicar els conceptes teòrics adquirits a supòsits de fets extrets de la realitat, portant a la pràctica la seva capacitat d’argumentació i d’interpretació, alhora que observant la necessària formalitat del Dret.
En qualsevol cas, s’ha de partir de l’estudi en profunditat dels materials didàctics, per la qual cosa es compta amb l’ajuda dels professors que resoldran qualsevol dificultat que pugui sorgir. Però també pot resultar interessant plantejar els dubtes directament al Fòrum de dubtes. Els dubtes mai no són exclusius d’un estudiant: tothom pot treure profit de les preguntes dels altres. Fins i tot, hi haurà qui podrà respondre als companys, avançant-se a les respostes dels professors.
Les activitats i l'examen s'han de realitzar en llengua catalana.
Hi ha 2 activitats d’avaluació continuada al llarg del semestre. La nota final de l’avaluació continuada serà la mitjana aritmètica de la nota obtinguda a les 2 activitats d’avaluació continuada. Aquestes activitats d’avaluació continuada no són obligatòries, però són molt recomanables.
La participació en els fòrums no és obligatòria però sí molt recomanable.
És obligatori realitzar aquest examen final per poder superar l’assignatura. L’examen final es realitzarà presencialment a la Universitat d’Andorra, tindrà dues hores de durada, i es podrà escollir entre tres dates d’examen.
L’examen final avaluarà tot el contingut de l’assignatura.
La qualificació final s’obtindrà del millor resultat obtingut de les opcions següents:
a. (60% x qualificació examen final presencial) + (40% x qualificació mitjana de l’avaluació continuada)
Per aplicar aquesta fórmula cal superar l’examen final amb una nota igual o superior al 4.
b. Qualificació de l’examen final presencial.
L'examen d'urbanisme consistirà en la resolució de diverses preguntes formulades, la contestació de les quals requerirà relacionar els diferents conceptes estudiats dins del temari de l'assignatura. Pot incorporar un component teòric i pràctic.
"Introducció al dret de l'urbanisme d'Andorra" de Enric Casadevall Pallé i Joan Casajuana Garrigós (2015)
"L'edificació en el dret andorrà" de Pere Figuereda i Cairol (2018)
Resultats d’aprenentatge:
- Conèixer les administracions públiques andorranes, la seva organització i el seu funcionament.
- Conèixer, comprendre i saber aplicar l’ordenament jurídic administratiu i els sistema de fonts.
- Conèixer le règim específic d’una institució pròpia del dret administratiu, com és l’ordenació del territori i l’urbanisme, així com el procés de transformació del sòl i l’edificació.
- Localitzar, interpretar i identificar la jurisprudència dels tribunals andorrans.
Les activitats i l'examen s'han de realitzar en llengua catalana.
Aquest curs forma part del postgrau en dret andorrà. Els estudiants que el superin podran obtenir el reconeixement d’aquesta part dins del pla d’estudis del postgrau en dret andorrà durant els tres anys següents a la data de matrícula del primer curs.
En cas que la demanda sigui posterior als tres anys següents a la data de matrícula del primer curs, cal sol·licitar una sol·licitud d’avaluació d’estudis.
Una Comissió acadèmica haurà de valorar, d’acord amb els canvis que hi hagi hagut en el programa, les necessitats d’actualització, que es traduiran en una matrícula parcial o total al programa en curs de postgrau.
1. Capítol introductori
2. Tema 1. L’urbanisme a Andorra i la seva evolució històrica
3. Tema 2.- La Llei general d’ordenació del territori i urbanisme
4. Tema 3.- El règim del sòl
5. Tema 4.- Els instruments d’ordenació del Govern
6. Tema 5.- Els instruments d’ordenació dels comuns
7. Tema 6.- Actuació urbanística i posada en execució de la planificació
8. Tema 7.- Deures d’ús i conservació. El règim de fora d’ordenació
9. Tema 8.- Règim d’atorgament de llicències; protecció de la legalitat urbanística; procediment contenciós i Comissió Tècnica d’Urbanisme
10. Tema 9.- Altres elements de l’urbanisme