Pla docent
Universitat d'Andorra
El curs se centra respecte del Dret substantiu en les especificitats de la part general del dret penal andorrà, i en els títols I a V de la part especial mitjançant comentaris al Codi Penal vigent, així com en un estudi del Dret processal penal.
La metodologia de treball general de l’assignatura es basa en l’estudi individualitzat del material que li és propi.

L’aprenentatge dels continguts per part dels estudiants s’ha de dur a terme a partir de l’estudi dels materials didàctics que s’han de llegir íntegrament. En tot cas, aquest estudi s’ha d’acompanyar necessàriament de la lectura de les lleis directament relacionades amb la matèria objecte d’estudi i que seran determinades pel professor. Aquestes normes podran ser consultades pels estudiants a través de la Biblioteca de la Universitat i de les bases de dades que faciliti el professor.

Així mateix, la realització de les activitats d’avaluació continuada, que s’aniran proposant, constitueix un mecanisme fonamental per tal d’aprendre el contingut de la matèria, permetent a l’estudiant d’aplicar els conceptes teòrics adquirits a supòsits de fets extrets de la realitat, portant a la pràctica la seva capacitat d’argumentació i d’interpretació, alhora que observant la necessària formalitat del Dret.

En qualsevol cas, s’ha de partir de l’estudi en profunditat dels materials didàctics, per la qual cosa es compta amb l’ajuda del professor que resoldrà qualsevol dificultat que pugui sorgir. Però també pot resultar interessant plantejar els dubtes directament al Fòrum de dubtes. Els dubtes mai no són exclusius d’un estudiant: tothom pot treure profit de les preguntes dels altres. Fins i tot, hi haurà qui podrà respondre als companys, avançant-se a les respostes del professor.
Hi ha 4 activitats d’avaluació continuada al llarg del semestre, una per cada mòdul. La qualificació mitjana de l’avaluació continuada surt de la mitja aritmètica de les 4 activitats.

Aquestes activitats d’avaluació continuada no són obligatòries, però són molt recomanables.
És obligatori realitzar un examen final presencial per poder superar l’assignatura. L’examen avalua tot el contingut de l’assignatura. Es realitzarà presencialment a la Universitat d’Andorra, tindrà dues hores de durada, i es podrà escollir entre tres dates d’examen (dues en dissabte i un dimecres).

Per aprovar l’assignatura, cal obtenir una qualificació final igual o superior a 5.

La qualificació final s’obtindrà del millor resultat obtingut de les opcions següents:

a. (60% x qualificació examen final presencial) + (40% x qualificació mitjana de l’avaluació continuada)

Per aplicar aquesta fórmula cal superar l’examen final amb una nota igual o superior al 4.

b. Qualificació de l’examen final presencial.
JIMENEZ NAUDI, JESUS Legislació i jurisprudència penal del Principat d’Andorra. Andorra: Premsa Andorrana, 2005 Col. Set Claus.
Dins del campus virtual de la Universitat d’Andorra l’assignatura comptarà amb una aula específica. L’aula serà l’espai de comunicació entre professors i estudiants. Serà en aquest espai virtual on es penjaran tots els documents necessaris pel seguiment de l'assignatura.

Aquest curs d’actualització forma part del postgrau en dret andorrà. Els estudiants que el superin podran obtenir el reconeixement d’aquesta part dins del pla d’estudis del postgrau en dret andorrà durant els tres anys següents a la data de matrícula d’aquest curs.

En cas que la demanda sigui posterior als tres anys següents a la data de matrícula a aquest curs, cal sol·licitar una sol·licitud d’avaluació d’estudis.

Una Comissió acadèmica haurà de valorar, d’acord amb els canvis que hi hagi hagut en el programa, les necessitats d’actualització, que es traduiran en una matrícula parcial o total al programa en curs de postgrau.
Codi - Competència específica
MD.1 - Cercar, obtenir i fer ús de les fonts jurídiques (legals, jurisprudencials,i doctrinals)
MD.3 - Conèixer i comprendre les fonts del dret d'Andorra i les especificitats del seu ordenament jurídic.
MD.6 - Aplicar els principis del dret i la normativa jurídica a supòsits fàctics.
MD.7 - Argumentar en l'entorn professional.
Codi - Competència transversalÀrea
UdA01 - Responsabilitat, comportament ètic i professionalitatResponsabilitat personal
UdA02 - Orientació cap a la qualitatResponsabilitat personal
UdA03 - Compromís amb l’entorn socioeconòmic i cultural del paísResponsabilitat personal
UdA05 - TICGestió del coneixement i autonomia en el treball
UdA06 - Tractament de la informacióGestió del coneixement i autonomia en el treball
UdA07 - Autonomia i iniciativaGestió del coneixement i autonomia en el treball
UdA10 - Comunicació i expressió oral i escritaComunicació
1. DRET PENAL
1.1. Introducció al Codi Penal. Exposició de motius.
1.2. Les garanties penals i l’aplicació de la llei penal.
1.3. La infracció penal.
1.4. Les penes i les mesures de seguretat.
1.5. Extinció de la responsabilitat criminal i responsabilitat civil.
1.6. Delictes contra la vida i la integritat física i moral.
2. DRET PROCESSAL PENAL
2.1. Els sistemes processals penals. El codi de procediment penal andorrà.
2.2. Acció penal.
2.3. Acció civil ex delicte.
2.4. Objecte del procés penal.
2.5. Els subjectes del procés penal.
2.6. La instrucció o sumari. Mesures cautelars personals i reals.
2.7. Etapa intermèdia i judici oral.
2.8. Procediments especials o amb especialitats procedimentals.
Codi - ActivitatDescripcióCompetènciesPercentatge
1 - Activitat 1Anàlisi de cas i participació al FòrumMD.1, MD.3, MD.6, UdA01, UdA02, UdA03, UdA05, UdA06, UdA07, UdA1010,00%
2 - Activitat 2Anàlisi de cas i participació al FòrumMD.1, MD.3, MD.6, UdA01, UdA02, UdA03, UdA05, UdA06, UdA07, UdA1010,00%
3 - Activitat 3Anàlisi de cas i participació al FòrumMD.1, MD.3, MD.6, UdA01, UdA02, UdA03, UdA05, UdA06, UdA07, UdA1010,00%
3 - Activitat 4Anàlisi de cas i participació al FòrumMD.1, MD.3, MD.6, UdA01, UdA02, UdA03, UdA05, UdA06, UdA07, UdA1010,00%
5 - Examen finalExamen final presencial UdA60,00%