Pla docent
Universitat d'Andorra
Aquesta assignatura inclou la matèria relativa al del dret de la persona i la família i el dret de successions.
Els objectius que es cerquen aconseguir amb l’assignatura Dret civil d’Andorra II abasten el coneixement del dret de la persona i la família i el dret de successions.

En segon terme, l’estudi d’aquest ampli conjunt de temes no s’efectua des d’una visió exclusivament dogmàtica o teòrica, sinó que atesa la rellevància de la jurisprudència en el dret andorrà, s’examinen aquelles decisions judicials més rellevants que es projecten sobre alguns dels temes objecte d’estudi.
La metodologia de treball general de l’assignatura es basa en l’estudi individualitzat del material que li és propi. L’aprenentatge dels continguts per part dels estudiants s’ha de dur a terme a partir de l’estudi dels materials didàctics que s’han de llegir íntegrament. En tot cas, aquest estudi s’ha d’acompanyar necessàriament de la lectura de les lleis directament relacionades amb la matèria objecte d’estudi i que seran determinades pel professor. Aquestes normes podran ser consultades pels estudiants a través de la Biblioteca de la Universitat i de les bases de dades que faciliti el professor.

Així mateix, la realització de les activitats d’avaluació continuada, que s’aniran proposant, constitueix un mecanisme fonamental per tal d’aprendre el contingut de la matèria, permetent a l’estudiant d’aplicar els conceptes teòrics adquirits a supòsits de fets extrets de la realitat, portant a la pràctica la seva capacitat d’argumentació i d’interpretació, alhora que observant la necessària formalitat del Dret.

En qualsevol cas, s’ha de partir de l’estudi en profunditat dels materials didàctics, per la qual cosa es compta amb l’ajuda del professor que resoldrà qualsevol dificultat que pugui sorgir. Però també pot resultar interessant plantejar els dubtes directament al Fòrum de dubtes. Els dubtes mai no són exclusius d’un estudiant: tothom pot treure profit de les preguntes dels altres. Fins i tot, hi haurà qui podrà respondre als companys, avançant-se a les respostes del professor.
Hi ha 2 activitats d’avaluació continuada al llarg del semestre, una per cada mòdul. La qualificació mitjana de l’avaluació continuada surt de la mitja aritmètica de les 2 activitats. Aquestes activitats d’avaluació continuada no són obligatòries, però són molt recomanables.
És obligatori realitzar un examen final presencial per poder superar l’assignatura. L’examen avalua tot el contingut de l’assignatura. Es realitzarà presencialment a la Universitat d’Andorra, tindrà dues hores de durada, i es podrà escollir entre tres dates d’examen.

Per aprovar l’assignatura, cal obtenir una qualificació final igual o superior a 5.

La qualificació final s’obtindrà del millor resultat obtingut de les opcions següents:

a. (60% x qualificació examen final presencial) + (40% x qualificació mitjana de l’avaluació continuada)

Per aplicar aquesta fórmula cal superar l’examen final amb una nota igual o superior al 4.

b. Qualificació de l’examen final presencial.

Estructura de l'examen: dues preguntes del primer mòdul i dues preguntes del segon mòdul, amb obligatorietat de contestar-ne una de cada un dels mòduls.
ABRIL CAMPOY, Joan Manel; AMAT LLARI, Mª Eulàlia; BARTUMEU MARTÍNEZ, Isidre; CECCHINI ROSELL, Xavier; PUIG I FERRIOL, Lluís, La persona jurídica en el Dret andorrà, 2ª edició, en Fonaments de Dret Privat andorrà, Sant Julià de Lòria, 2022.

ABRIL CAMPOY, JM (coord.) Dret de successions. Volum 1 Fonaments de dret privat andorrà. Fundació Julià Reig / Premsa andorrana, 2a ed. 2020.
Jurisprudència d'Andorra (www.justícia.ad)

A l'aula es facilitarà una amplia llista bibliogràfica.
Resultats d’aprenentatge
- Anàlisi de les principals institucions que conformen el dret de família i de successions.
- Dissenyar actuacions i/o plantejaments i resolució de situacions concretes.
- Aplicar el coneixement adquirit en Dret de família i successions, interpretar les normes i jurisprudència a qüestions i casos pràctics.

Les activitats i l'examen s'han de realitzar en llengua catalana.

Aquest curs forma part del postgrau en dret andorrà. Els estudiants que el superin podran obtenir el reconeixement d’aquesta part dins del pla d’estudis del postgrau en dret andorrà durant els tres anys següents a la data de matrícula del primer curs.
En cas que la demanda sigui posterior als tres anys següents a la data de matrícula al primer curs, cal sol·licitar una sol·licitud d’avaluació d’estudis.
Una Comissió acadèmica haurà de valorar, d’acord amb els canvis que hi hagi hagut en el programa, les necessitats d’actualització, que es traduiran en una matrícula parcial o total al programa en curs de postgrau.
Codi - Competència específica
MD-E001 - Defensar els drets de les persones físiques o jurídiques en les principals branques del dret mitjançant l’estratègia correcta, en el marc dels sistemes jurisdiccionals nacional i internacional.
MD-E002 - Resoldre els conflictes d’interessos mantenint el secret professional, la confidencialitat i aplicant la independència de criteri.
MD-E003 - Prevenir situacions de lesió, risc o conflicte en relació amb els interessos encomanats en el seu exercici professional.
Codi - Competència transversalÀrea
MD-T003 - Gestionar la informació i comunicar el coneixement, resolent situacions en una societat en evolució constant.Comunicació
1. BLOC 1: Dret de la persona i de la família
1.1. La persona física
1.2. Els drets de la personalitat
1.3. La protecció civil dels drets a la intimitat, a l’honor i a la pròpia imatge
1.4. Capacitat jurídica de la persona física
1.5. Les institucions de protecció o de suport de la persona
1.6. Localització de la persona
1.7. La nacionalitat andorrana
1.8. Família, famílies i Dret de la família
1.9. El matrimoni
1.10. Les unions estables de parella
1.11. Les situacions de crisis matrimonials
1.12. La filiació
1.13. Registre civil
1.14. Efectes del matrimoni
1.15. Els capítols matrimonials
1.16. El règim de separació de béns
1.17. La persona jurídica en general
1.18. Associacions i fundacions
1.19. Les societats cooperatives
2. BLOC 2: Dret de successions
2.1. La successió per causa de mort
2.2. Les fases del procés successori
2.3. Efectes de la delació hereditària
2.4. El testament
2.5. Les formes testamentàries
2.6. Ineficàcia de les disposicions testamentàries
2.7. Interpretació i execució dels testaments
2.8. La institució d’hereu
2.9. Substitucions hereditàries
2.10. Els llegats
2.11. La successió paccionada
2.12. La successió intestada
2.13. La llegítima
2.14. La quarta vidual
2.15. Acceptació i repudiació d’herència
2.16. La comunitat hereditària